GOYO GARCIA VIADERO

Goyo Garcia Viadero är uppvuxen på en välrenommerad klassisk storbodega i Ribera del Duero. Redan under skolåren ifrågasatte han de tillsatser som användes i vinmakningen. Efter nästan 20 år jobbandes med konventionellt vin bestämde hans sig för att ta 2 ha vinmark på sin familjebodega i besittning. Tre marker planterade för över 90 år sedan med Tinto Fino uppblandat med Albillo (grön druvsort). Alla är ”en vaso”, små fristående buskar, som skördas och vinifieras ihop. Enligt Goyo är det så man gjorde traditionellt i Ribera för att få frisk syra och hålla vinerna drickbara. Alla druvorna avstjälkas och viniferas utan helt tillsatser. Lagringen sker i gamla fat, minst fem år gamla när det börjar användas för Goyo’s viner.

Finca Valdeolmos
Två små vinmarker belägna 850 meter över havet planterade för över hundra år sedan med 90 % Tinto Fino uppblandat med 10 % Albillo. Jordmånen är en typ av röd sand över kalksten. Viniferas tillsammans i stora ekliggare i en naturligt sval källare helt utan tillsattser. Lagaras 22 månader i gamla ekfat innan buteljering.

Viña de Arcilla
Den enda vinmarken där Goyo inte har några gröna druvsorter, alltså 100 % Tinto Fino planterade för ca: 80 år sedan. Belägen 800 meter över havet med en jordmån som består av röd sandsten över lera exponerad mot sydöst. Viniferas i stora ekliggare i en naturligt sval källare helt utan tillsattser. Lagaras 22 månader i gamla ekfat innan buteljering.