WEINGUT IMMICH-BATTERIEBERG

Ett av de äldsta vinerierna längs Mosel, startad av romersk-katolska munkar, är omskriven så tidigt som år 911. Familjen Immich köpte egendomen 1495 och producerade torra till halvtorra viner under eget namn i 500 år. Nya ägaren köpte egendomen 1989 och stilen på vinerna förändrades snabbt. Från lång spontan jäsning i gamla ekliggare till att använda ståltank, odlad jäst och hård filtrering. Resultatet blev fruktiga, moderna viner utan någon karaktär. Efter att detta projekt gått i konkurs 2007 kunde Gernot Kollmann, tillsammans med två investerare, köpa egendomen 2009.

Gernot är en av de mest lovande unga vinmakarna i Mosel, ja kanske hela Tyskland. Han är ingen nybörjare i dalen - Dr. Loosen, van Volxem och Knebel är några exempel på producenter han jobbat hos. Sedan Gernot tog över på Immich-Batterieberg har man gått tillbaks till att göra torra viner från varje enskild vinmark. Man låter vinmarksläget ge sin speciella karaktär utan att tillsätta eller ta bort något. Naturlig jäsning ofta i gamla ekliggare, aldrig trixa med syran eller chaptalisera. Gernots källare är kalla och alkoholjäsningen tar ofta upp till 10 månader, med stor del av jäsfällningen kvar. Enligt Gernot så ger den långa uppfostran med jästfällning att han endast behöver tillsätta lite svavel precis innan buteljering.

Man har några av de bästa vinmarkerna i hela Mitt-Mosel och 80 % av rankorna är oympade stockar på över 60 år. Man jobbar ekologiskt, ibland sneglande åt biodynamiken, utan att certifiera sig.

C. A. I. Riesling
Döpt efter Carl-August Immich som 1841-1845 anlande terasser i vinmarkerna med hjälp av dynamit, där av namnet Batterieberg. Druvorna kommer från den nedersta delen av Batterieberg samt en del köpta druvor från odlare som arbetar ekologiskt och har oympade stockar. Gjord i stilen som en kabinett där det brukar finnas runt 10-15 g restsocker.

Escheburg
Är en blandning av druvor från vinmarkerna Steffensberg, Batterieberg, Ellergrub och Zeppwingert. De lite yngre rankorna i markerna ger frukt som hamnar i Escheburg. Alltid helt utjäst och torr.

Steffensberg
En vinmark precis bakom byn Enkirch med ganska lös skifferjord. Här innehåller skiffret mycket järn och koppar vilket ger den en rödskimmrande ton. Det är Gernots varmaste vinmark som ger kraftfulla, expressiva viner.

Batterieberg
1.1 ha stor vinmark som man brukar helt själv, en monopol. Den ligger inom Zepperwingert vars jordmån har mycket tunt topplager och är extremt stenig. Det är gråskiffer och hög andel qvartz. Batterieberg är alltid elegantast med otroligt bra balans.