LE PIANE

I slutet av 80-talet upptäckte oenologen Alexander Trolf och vinhandlaren Christoph Künzli en vinregion i norra Piemonte, ofta kallad Alto-Piemonte. De blev förälskade i vinerna från en herre vid namn Antonio Cerri i byn Boca. Vid tidpunkten var Cerri 80 år gamla och den sista i byn att göra kvalitativt vinfrån sin 0,6 ha stora vinmark Campo della Piane. Alla andra hade under 60-talet lämnat sina vinmarker för att jobba på olika fabriker i Torino och Milano. Cerri var gammal och Christoph och Alexander övertygade honom att sälja egendomen till dem. Detta blev startskottet till ett stort projekt att utforska regionen. Idag har man restaurerat gamla vinmarker och köpt små marklotter och har 6,5 ha odlade med ca: 12 olika lokala druvsorter.

Alto-Piemonte
Består av byarna Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona och Sizzano. Det ligger en dryg timme nordost om Alba. I slutet av 1800-talet var detta Italiens största vinregion räknat till planterad vinmark men också en av de högst aktade. Under 1950 och 1960 skedde en stor förändring i norra Italien. Folket flyttade in till städerna för att jobba för Fiat och andra industrier. Då denna region kräver stenhårt arbete för att överhuvudtaget få mogna druvor så hade det i byn Boca gått från 10 000 ha till 10 ha odlad mark på 80 år. Det är precis som i Langhe Nebbiolo, lokalt kallad Spanna, som är den mest odlade druvan. Det finns också en rad lokala druvsorter där Vespolina, Croatina och Uva rara är de mest betydande. Jordmånen är pre-alpin med mycket porfyr och påminner mer om norra Rhône än Langhe. Den har exceptionellt lågt pH som tillsammans med det svala klimatet ger eleganta, syradrivna viner.

Maggiorina
Colline Novaresi DOC en appellation som innefattar byn Boca men också ett tiotal småbyar runt området Novara. Druvorna som används är Nebbiolo, Vespolina, Croatina och Uva rara - alltid med viss dominans av Nebbiolo men i olika sammansättningar varje årgång. Druvorna pressas och jäses var för sig. 8-10 dagars maceration i öppna träkar och sedan uppfostran i 10 månader på både gamla 600 l fat och stora ekliggare.
Vinet är döpt efter den traditionella uppbindningstekniken där fyra rankor planterade på samma plats binds upp så de bildar en stor kvadrat.

Mimmo
70 % Nebbiolo från 15 – 20 åriga stockar, 30 % Croatina och Vespolina från 100-åriga stockar allt odlat ca 500 m över havet i markerna Montalbano och Santuario. Nebbiolo får jäsa och macerera med skalen i små inox tankar ca. 30 dagar. Croatina och Vespolina jäses och macererar med skalen i öppna träkar ca. 5 dagar. Allt hamnar sedan i gamla Slavonska ekliggare i 2 år.

Boca
60 – 80 % Nebbiolo och resten Vespolina och Bonarda olika mängd beroende på årgång.
Druvorna kommer från marker planterade av Antonio Cerri på 1920 talet och restaurerade marker planterade 1999. Exponeringen är rakt sydlig till lätt sydväst i jordmån av nedbruten porfyr. Alkoholjäsning och maceration i öppna träkar, ca 30 dagar. 3-4 år på gamla Slavonska ekliggare på 28 hl.