LUIS ”ANXO” RODRIGUEZ

Efter att ha studerat oenologi och filosofi i Madrid flyttade Luis till sin hemby Arnoia, utanför Ourense, i området Ribeiro för att göra sina egna viner. Redan från starten var han övertygad om att det var de lokala druvsorterna som Treixadura, Lado, Torrontes (vita) Brancellano, Caiño Longo och Ferrol (röda) han skulle använda för att uttrycka den lokala terroiren. Han köpte små terasser på de branta sydsluttningarna runt huset han ärvt av sin farfar. Här är jordmånen nedbruten granit med sandigt topplager. Vinmarkerna ligger som ett lapptäcke i terasser som ser ut som små trädgårdsodlingar. Luis filosofi kan väl beskrivas som lutte raisonée d.v.s. inga maskiner eller kemikalier i vinmarken och så länge vädret tillåter inga andra åtgärder. Alla viner jäser utan odlad jäst eller andra tillsatser.

Luis är en otroligt kunnig och ödmjuk vinmakare som hjälpt andra bönder att höja sin kvalité och stärkt ryktet för Ribeiros viner. Han gör också egna korvar som Embutido och Chorizo som bara de är värda ett stop om man är i Galicien

2013 Viña de Martín Os Pasás Blanco
Vitt vin på 80% Treixadura och resten en blandning av Albariño, Lado och Torrontés.
Rankorna är mellan 10 – 25 år gamla och växer runt byn Arnoia. Allt vinifieras ihop i ståltank och spenderar sendan ett år på sin jästfällning innan det buteljeras.
Skördeuttag: 2 kg / ranka
Produktion: 9,600 flaskor

2010 Viña de Martín Escolma Blanco
Vitt vin på mestadels Treixadura men även Albariño, Lado och Torrontés. Selktion av ca: 50 åriga stockar i de bästa vinmarkerna som vinifieras var för dig. Jäser i 500 l iters fat där de flesta är gamla och buteljeras efter ett år. Det ligger sedan två år på flaska innan det släpps till försäljning
Skördeuttag: 1 kg / ranka
Produktion: 2,700 flaskor

2012 A Torna dos Pasás Tinto
Rött vin på 40% Brancellao och resten Caiño Longo, Caiño Redondo och Ferrol. 100 % avsjälkat, viniferat i ståltank med 10 – 15 dagars maceration sedan uppfostrat 8 månader på gamla ekfat om 300 liter.
Skördeuttag: 2 kg / ranka
Produktion: 7,500 flaskor

2010 A Torna dos Pasás Escolma Tinto
Rött vin på mestadels Brancellao men även Caiño Longo, Caiño Redondo och Ferrol från de äldsta vinmarkena. Vinifierade ihop i ståltank med 3 veckors maceration sedan ett års uppfostran på fat, varav merparten gamla, och två år på flaska innan det släpps till försäljning.
Skördeuttag 1 kg / plantan
Produktion: 2,600 flaskor