ÖKONOMIERAT REBHOLZ

Ökonomierat = Jordbruksrådgivare
Rebholz = Vinstocksträ

Ett namn som förpliktigar. Familjen Rebholz har sedan 1500–talet sysslat med vin och sedan 3 generationer har man på Weinstrasse 54 i Siebeldingen, Pfalz, endast ägnat sig åt att odla druvor och jäsa dess must till vin. Eduard Rebholz förstod redan på 1940-talet att allt gott vin börjar med bra råvarumaterial från friska marker. Han nedtecknade en, för Tyskland, banbrytande filosofi om vinmakning utan tillsatser och skrev: ”Ur min källare kommer endast vin som smakar som de druvor naturen ger mig. Det finns aldrig något tillsatt socker i dem eller på annat sett manipulerade smaker”.
Sedan 1978 drivs denna lilla familjedomän av Hansjörg och Birgit Rebholz. De forsätter i Eduards anda och har sedan 2005 varit certifierade ekologiska genom Lacon. Man gör helt torra, strukturerade viner som ofta låter vänta på sig och håller för lång lagring.

Runt byn Siebelding i södra Pfalz har Hansjörg och Birgit idag totalt 14 ha vinmark. 40 % är Riesling och man delar in sina viner i 3 kategorier.

Druvviner
Vi tar endast in Riesling, för oss det som representerar regionen bäst. Hos Rebholz gör man också Muskateller, Grauer Burgunder, Weisser Burgunder, Sauvignon Blanc, Pinot Noir m.m.

Riesling Trocken ”Ökonomierat”
En blandning av vingårdar från olika jordmåner. Selekteringen görs i källaren vilka viner som hamnar i ”Ökonomierat”. Man gör även en enklare cuvée som heter bara Riesling Trocken.

Terroirvin
En selektering av vinmarker som uppvisar det typiska för den jordmån vinstockarna har växt i.

Riesling Trocken ”vom Buntsandstein
Till detta vin kommer druvorna från olika vinmarker med hög andel av rödfärgad sandsten (på tyska just Buntsandstein). Alla olika vinmarker vinifieras och jäses för sig, mestadels ståltank, och buteljeras efter 7 – 8 månader.

Riesling Trocken ” vom Muschelkalk”
Muschelkalk tillhör samma grupp av bergarter som Buntsandstein men är något yngre. I dessa vinmarker hittar vi högre andel kalk och har ofta något högre ph. Alla olika vinmarker vinifieras och jäses för sig, mestadels ståltank, och buteljeras efter 7 – 8 månader.

Lägesvin
Viner från de marker som enligt VDP är betecknade som Grosses Gewächs.

Riesling GG Im Sonnenschein
De flesta vinmarkerna i Pfalz ligger på plattmarken eller i lätt ostlig riktning. Ett fåtal sluttar från Pfalzskogen ner mot Rhen i rak sydlig sluttning. Det i kombination med kalkrik jordmån gör enligt Hansjörg Im Sonnenschein till en av regionens bästa vinmarker. Den är belägen just utanför byn Siebeldingen

Riesling GG Ganz Horn ”Im Sonnenschein”
Innan 1971 när man förändrade vinlagen fanns uttrycket Sibeldingen Ganshorn för de bästa vinmarkerna i området. Detta vill Hansjörg ta fasta på om därför döpt en del av vinmarken Im Sonnenschein till Ganz Horn. Den har aningen mer sandsten, grus och lera.

Riesling GG Kastanienbusch
Vinmark belägen i byn Birkweiler med sandsten, kalk och lera i jorden som fått namn från alla de kastanjebuskar som växer här i södra Pfalz. Längst upp på kullen med bara Pfalzskogen ovanför ligger Kastanienbusch. Redan Hansjörgs farfar visste att detta var en mark att hålla ögonen på. Han planterade denna mark medens hela byn skakade på huvudet och odlade vidare nere på den lättskötta plattmarken.