QUINTA DA MURADELLA

I Spaniens nordvästra hörn, just ovanför portugisiska gränsen ligger Monterrei. Beläget i Galicien skiljer det sig ändå avsevärt i klimat från det mer kända Rias Baixas. Här gör Atlanten sig mindre påmind. Högre temperatur om dagarna och det regnar bara en fjärdedel av vad man får vid kusten. Detta skapar helt andra förutsättningar för att göra vin. DO Monterrei kom till 1992 men man har odlat vindruvor här i över 300 år. José Luis startade Quinta da Muradella 1991 vilket framstår mer som ett garageprojekt om att kartlägga en region än en klassisk bodega. Det har tagit många år att först kartlägga vart de bästa vinmarkerna finns och sedan övertyga markägarna till ett samarbete. Men José verkar gå hem i stugorna för han styr idag över 24 ha vinmark. De allra flesta små, små plotter isolerade på en bergssluttning, omringade av skog och övergivna vinodlingar. Han tillämpar biodynamik och certifierar fler och fler av sina viner. Alla gjorde på inhemska druvsorter som vid omplantering sker med selection masalle oftast från vingården  ”A Trabe”. En av de äldsta vinmarkerna i Galicien.
Alla vinerna från Quinta da Muradella jäser utan tillsatt jäst och filtreras eller klaras väldigt sällan.

Alanda Blanco
Al-Anda betyder ungefär nu kör vi. Till detta vin kommer druvorna från alla olika delar av Monterrei. Merparten av rankorna växer i en stenig jordmån bestående av nedbruten skiffer och granit. Doña Blanca, Treixadura, Verdello och Monstruosa druvor alla vinifierade för sig i ståltank. Treixaduran får några dagars maceration med skalen.
Produktion: 3 900 flaskor

Alanda Tinto
65 % Mencia, 30 % Bastardo, 5 % Garancha, Tintorera plus lite andra sköningar som Mouraton och Arauxa. En tredjedel avstjälkat och allt jäst i ståltank och cement efterföljt av 14 månader i gammal ek sen 6 månader i tank innan buteljering.
Produktion: 2 600 flaskor

Gorvia Blanco
100 % Doña Blanca från den 1,2 ha ”stora” vinmarken Gorvia i norra delen av Monterrei också känt som Pazos de Monterrei. Jordmånen är nedbruten skiffer uppblandat med lera. Viniferat i ståltank och sedan 8 månader i två gamla 500-litersfat.
Produktion: 1300 flaskor

Muradella Tinto
30 % Mencia 30 % Mouraton 30 % Bastardo 10 % Garnacha Tintorera från olika små vinmarker i den högst belägna delen av Monterrei. 600 – 800 m.ö.h, planterade mellan 1930-1948. 1 / 3 hela klasar resten avstjälkat och vinifierat i en öppen träliggare. 14 månader i gamla fat och 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning.

Berrande
100 % Mencia från vinmark som ligger ordagrant på gränsen till Portugal. Planterad av José Luis 1995, 700 m.ö.h. ovanför byn Berrande (260 innevånare). Här påminner landskapet mer om Priorat. Massor av skiffer i branta sluttningar. Vinefierat med 100 % hela klasar i ståltank. 30 dagars macceration och 14 månaders uppfostran i gamla bourgognefat.