WEINGUT RITA & RUDOLF TROSSEN

I den lilla byn Kinheim-Kindel i Mitt-Mosel brukar Rita och Rudolf 2 hektar vinmark. Man har sedan 1978 gjort detta utan några kemiska bekämpningsmedel, herbicider eller konstgödsel. På frågan om de inte önskar lite mer mark svara de: ”om vi bara kan leva på det vin vi gör så är vi mer än nöjda”

Merparten av vinmarkerna är belägna i branta sluttningar med så kallat grått och blått skiffer. Man plöjer aldrig i dessa marker på grund av lutningen och att det är så tunt jordlager att det är mer eller mindre omöjligt. Efter att man skördat och pressat druvorna sprider Rita ut druvresterna i vinmarkerna igen som en naturlig kompost.

Vilka vinmarker man använder till de olika vinerna skiljer sig för varje år. Rudolf låter varje årgångs speciella förutsättningar bestämma vad det ska bli för viner. Han har också fått upp ögonen för vin helt utan tillsatser. De senaste åren har gjort en del vin utan svavel, en serie av viner han kallar PUR.

Eulenlay Kabinett Trocken
Druvorna kommer från Kinheimer Hubertuslay och skördades i första veckan av oktober. Musten får jäsa med naturlig jäst tills den avstannar av sig själv. Detta ger 3,5 g restsocker, vilket är mycket torrt för att vara Moselriesling.

Von der Lay Auslese
Även dessa druvor kommer från Kinheimer Hubertuslay men från en brantare del där druvorna får en extrem solexponering. När vinet nått ca: 8 % i alkohol avbryter man jäsningen med svavel och har då ca. 100 g restsocker.