La Rosine är ett vin där druvorna kommer från ett mindre område mellan Condrieu och Côte-Rôtie. De 30-åriga vinstockarna växer i granitrika jordar typiska för området.
Vinet består till 98% av syrah och de resterande två procenten utgörs av den gröna druvan Viognier. Druvorna handskördas och lagras sedan på franska fat om 228 liter i tolv månader.
Vinet går utmärkt att dricka nu, förslagsvis efter luftning i karaff, men mår också bra av lagring och kan utan problem ligga kvar i källaren i 5-10 år till.
Den 6e december lanseras 600 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Rajat Parr gör vin på Phelan Farm i Kalifornien sedan 2019. Inspirerad av flertalet vinregioner i framför allt europa gör han vin enligt biodynamiska principer.
Autrement 2021 består av 40% Gamay, 30% Mondeuse och 30% Pinot Noir där alla druvor jäser separat i ståltankar. Lagring sker på neutrala ekfat och vinet blandas innan buteljering.
Vinet är en hommage till Jacques Maillet, legendarisk vinmakare från Savoie, som tidigare gjorde ett vin med samma namn.
Den 6e december lanseras 240 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Rajat Parr är framför allt en god vän men även en enastående vinmakare. För en tid sen började vi arbeta med hans viner här i Sverige. Då intresset från privatkunder varit stort valde vi att lansera en blandlåda i Systembolagets Beställningssortiment.
I lådan blandar vi viner från Rajats olika projekt och vinerna som återfinns är följande:
1x Pet-Nat 2022
1x Freund Grüner Veltliner 2022
1x The Scythian White 2022
1x The Scythian Red 2022
1x Misturado de Cucamonga 2022
1x Mencia 2020
Det finns 36 lådor tillgängliga så principen "först till kvarn.." är tydligt applicerbar här.
Mer information om vinerna finns här på vår hemsida.
Vi hoppas ni kommer uppskatta vinerna lika mycket som oss.
Området Alto Piemonte återfinns en dryg timme nordöst om Alba. Det består av byarna Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona och Sizzano. I slutet av 1800-talet var detta Italiens största vinregion räknat till planterad vinmark men också en av de högst aktade. Under 1950 och 1960 skedde dock en stor förändring här. Folket flyttade in till städerna för att jobba för Fiat och andra industrier. Då denna region kräver stenhårt arbete för att överhuvudtaget få mogna druvor så har det i byn Boca gått från 10 000 ha till 10 ha odlad mark på 80 år. Precis som i Langhe så är Nebbiolo, lokalt kallad Spanna, den mest odlade druvan. Det finns också en rad lokala druvsorter där Vespolina, Croatina och Uva rara är de mest betydande.
Vinet är av årgång 2022 och består till 85% av Nebbiolo och resterande del utgörs av Vespolina. Druvorna jäser med skalen i ståltank och lagras sedan på samma tankar i nio månader.
Den 15e november lanseras 6000 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Även i år har vi den stora glädjen att kunna erbjuda viner från Cavallotto på systembolagets tillfälliga sortiment.
Cavallottos Dolcetto jäser i ståltank med tre till fyra dagars skalmaceration för att sedan lagras på slavonska ekfat i varierande storlek (20-100 hektoliter) i sex månader. Avslutningsvis vilar vinet i sex månader på cement innan buteljering.
Den 29e november lanseras 1200 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Även i år har vi den stora glädjen att kunna erbjuda viner från Cavallotto i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Langhe Nebbiolo jäser på ståltank med upp till 30 dagars skalmaceration. Lagring sker sedan på slavonska ekfat i varierande storlek (20-100 hektoliter) i 15-18 månader, beroende på årgång.
Den 8e november lanseras 1200 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Från Rasteau i Södra Rhône kommer detta vin som görs uteslutande på Grenache från vingårdsläget med namnet Blovac. Vinet lagras på cementtank i 12 månader innan buteljering.
Från södra Toscana, runt byn Roccatederighi, kommer detta klunkvänliga vin i trevlig förpackning. Litersflaskan var vanligare förr och påminner oss om att vin inte behöver vara så pretentiöst. Gjort på en blend av Alicante Nero, Carignano, Mourvèdre, Sangiovese och Alicante Bouschet. Jäst och lagrat 6 månader på betongtankar. Denna upplaga i årgång 2022.