Legenden berättar om en producent i Cognac som fyllde ett fat med ojäst druvmust. Vad han då inte visste, var att det fanns rester av det som skulle bli cognac, kvar i fatet. Flera år senare öppnades fatet - drycken provsmakades, föll honom i smaken - och fick namnet Pineau des Charentes.
Om denna historia är sann eller inte får vi nog aldrig svar på.
Vad som dock är sant är att Pineau Francois 1er har tillverkat Pineau de Charentes sedan 1934. Deras cognac destilleras i gamla koleldade kopparpannor. För att hela tiden ha koll på förloppet eller att elden aldrig ska dö ut, sover Philippe Rivière i destillationsrummet under hela förloppet, som pågår i flera veckor.
Vingårdarna är till största del planterade med druvan Colombard. Drygt 80% av rankorna har en ålder på över 80 år, vilket ger en låg avkastning av druvor med hög kvalitet. När musten och destillatet sedan blandats lagras det, beroende på cuvée, minst fem år på limousinska ekfat.