Tyskland

Weingut Immich-Batterieberg

Mosel

Enkirch

Om producenten

Ett av de äldsta vinerierna längs Mosel, startad av romersk-katolska munkar, är omskrivet så tidigt som år 911. Familjen Immich köpte egendomen 1495 och producerade torra till halvtorra viner under eget namn i 500 år. Familjen sålde egendomen 1989 och stilen på vinerna förändrades snabbt. Från lång spontan jäsning i gamla ekliggare till odlad jäst, lagring på ståltank och hård filtrering. Resultatet blev fruktiga, moderna viner helt utan karaktär.
När detta projekt gick i konkurs 2007 kunde Gernot Kollmann, tillsammans med två investerare, köpa egendomen 2009.

Gernot är en av de mest lovande unga vinmakarna i Mosel, ja kanske i hela Tyskland. Han är dock ingen nybörjare i dalen - Dr. Loosen, van Volxem och Knebel - är några exempel på producenter han jobbat hos.
Sedan Gernot tog över på Immich-Batterieberg har man gått tillbaks till att göra torra viner från varje enskild vinmark. Man låter vinmarksläget ge sin speciella karaktär utan att tillsätta eller ta bort något. Naturlig jäsning, lagring på gamla ekliggare, aldrig trixa med syran eller chaptalisering.

Gernots källare är kalla och alkoholjäsningen tar ofta upp till tio månader och sker med en stor del av jäsfällningen kvar. Enligt Gernot gör den långa uppfostran med jästfällningen att han endast behöver tillsätta lite svavel precis innan buteljering.

Man har några av de bästa vinmarkerna i hela Mitt-Mosel och 80% av rankorna är oympade stockar på över 60 år. Man jobbar ekologiskt, ibland sneglandes åt biodynamiken, utan att certifiera sig.

Mer

Prislista restauranger

Viner