Måndag 4/9 bjuder vi in till sortimentsprovning på kontoret. Det kommer öppnas nya årgångar av viner ni känner till och vi presenterar vår nya producent: Antoine Petitprez - Uliz. Dessutom får ni träffa vår nya kollega Gustav Wasström. Gustav kommer senast från Ett Hem och vi är väldigt glada över att få jobba tillsammans med honom.
Vi håller dörrarna öppna mellan kl 10 - 16 och alla i branschen är varmt välkomna. Skicka gärna ett mail till anton@grandebouteille.se och meddela hur många ni blir.
NÄR: Måndagen 4e September, kl 10-16.
VAR: Ragvaldsgatan 18, Stockholm (Mellan Slussen och Mariatorget)
OSA: anton@grandebouteille.se
Vi kan med glädje presentera en ny producent i portföljen!
Historien om Champagne Ullens tar sin början 2012 då belgaren Maxime Ullens och hans far förvärvar Château de Marzilly. En sedan årtionden övergiven egendom med anor från 1100-talet. Château de Marzilly återfinns i byn Hermonville, beläget i Massif de Saint-Thierry, så långt nordost man kan komma inom ramarna för Champagne.
Massif de Saint-Thierry kännetecknas av sandrika jordar och här har Domaine de Marzilly idag cirka fyra hektar odlad vinmark. Majoriteten av planteringarna är tillägnat Pinot Meunier men även den mindre andel Chardonnay som är planterad spelar en viktig roll för egendomens viner. Vinerna jäser och lagras på ekfat om 205 liter, den storlek som traditionellt sett använts i Champagne. Efter buteljering lagras vinerna som kortast två år på flaska innan degorgering.
Maxime har på kort tid gjort sig ett namn inom vinmakarskrået och har för sina viner både fått utmärkelser och kallats "The genius of tomorrow".
Vinerna är i skrivande stund på väg från Champagne och vi hoppas och tror att ni kommer tycka om det lika mycket som vi!
För första gången har vi skeppat vin från andra sidan Atlanten. Det är till stor del vår vän Rajat Parrs fel. Vi har rest tillsammans till olika delar av vinvärlden under många år. Alltid lika förundrade över vad han gjorde med de sticklingar av Mondeuse, Savagnin och Mencia han smugglade hem i resväskan. När han visade oss Phelan Farm förstod vi. Då kändes det självklart att vi skulle vara en del av det här i Sverige. Via Raj har vi också lärt känna en rad andra inspirerande producenter. Detta har resulterat i fyra nya producenter i portföljen.
För att fira detta har vi bjudit in alla till Stockholm för en rejäl premiär av Agrell & Hartley’s Kalifornien.
Det blir provning med samtliga viner vi tagit hem och unikt tillfälle att lära känna personerna bakom vinet.
Måndag den 23e Januari kl. 11.00 - 15.00
Bar Nimês, Rådmansgatan 25
OSA till johan@agrellhartley.se
Tisdag den 24e Januari kommer vi dessutom hålla till i vinbaren på The Sparrow. Det är öppet hus och alla är välkomna från klockan 17.00!
The Sparrow, Birger Jarlsgatan 26
Den 4e april kommer vi tillsammans med västkustens finest(?) Climat Wines anordna en sortimentsprovning. Vi håller till på Restaurang Hasselbo och kör mellan kl 12-17. Nyheter och klassiker öppnas och vi utlovar hög stämning!
OSA till anton@grandebouteille.se om ni kommer.
När Måndag 4 april, kl 12-17
Var: Restaurang Hasselbo, Tegnérgatan 9
OSA: anton@grandebouteille.se
Våren är i antågande och vad passar då bättre än att dricka riesling? Vi kommer tillsammans med gänget från Terroir Vin hålla en provning där vi korkar upp ett gäng olika flaskor och visar upp druvans storhet. Dessutom kommer vi få besök av inga mindre än både Thomas Haag från Schloss Lieser i Mosel och Valentin Rebholz från Weingut Rebholz i Pfalz. Kom förbi, prova vin och dra ut så mycket information som möjligt ur våra kunniga vinmakare!
Vi kommer vara på Restaurang Liebling på Timmermansgatan 24 i Stockholm och vi håller på mellan klockan 11-16.
OSA till simon@terroirvin.se
När: 28 Mars, klockan 11-16
Var: Restaurang Liebling, Timmermansgatan 24, Stockholm
OSA: simon@terroirvin.se
Torsdagen den 12e december gästar Michael Sager och Marcis Dzelzainis från Destilado London oss i Stockholm. Det blir Mezcal fokuserad master class och gästspel i baren på A bar Called Gemma. På måndag den 16/12 fortsätter vi med att lansera vild jäst rom på Tjoget.Boka plats på master class johan@agrellhartley.se.
Gernot är en av de mest lovande unga vinmakarna i Mosel, ja kanske hela Tyskland. Han är ingen nybörjare i dalen - Dr. Loosen, van Volxem och Knebel är några exempel på producenter han jobbat hos. Sedan Gernot tog över på Immich-Batterieberg har man gått tillbaks till att göra torra viner från varje enskild vinmark.
Läs merEn stor nyhet är att vi får hem Antoine Jobards första årgång av röda viner! Antoine har alltid haft visionen att göra röda bourgogner med en tillgänglig känsla och i Côte de Beaune har han hittat små vinmarker att bruka. De är från Beaune, Volnay och Pommard och vad som kännetecknar de alla är, extremt liten produktion, en del stjälkar stannar under vinifieringen och att de sedan vilar i använda fat under ca 12 månader.
Läs merVilla Calicantus är ett av de allra minsta vinerierna i Bardolino. Beläget endast två kilometer öster om Gardasjön brukas åtta hektar vinmark som omgärdas av olivträd och små skogar. På kullarna i området Bardolino Classico producerar Daniele och Chiara Delaini mellan 30-40000 flaskor per år. Paret har jobbat ekologiskt sedan 2011 och från och med 2014 började man använda biodynamiska principer.
Läs merDomaine Hubert Lignier har anor ända tillbaks till slutet av 1800-talet då Jacques Lignier köpte sina första vingårdar i Morey-Saint-Denis. Fyra generationer senare drivs domänen i huvudsak av Laurent, även om Laurents far Hubert, finns med i bakgrunden och bistår med sin erfarenhet. Lignier gör viner som är koncentrerade, djupa och strukturerade om än alltid med en stor elegans.
Läs merPetit-Roy är en så kallad mikro-negociant. Han gör sitt eget vin från de 2,1 hektar han äger och kompletterar produktionen med druvor som köps av vänner. Vinerna görs generellt sett med hela klasar, lätt extraktion och lagring sker endast på gamla fat. Seichii begränsar användandet av svavel till buteljering. Han jobbar ekologiskt och använder sig även av biodynamiska metoder. Han är allergisk mot koppar, så det bekämpningsmedel han använder sig av är bland annat egengjorda mjölk- och örtpreparat.
Läs merVi har fått hem både nya årgångar men också helt nya viner från Muradella i Monterrei som ligger i Spaniens nordvästra hörn, just ovanför portugisiska gränsen. Beläget i Galicien men ändå avsevärt annorlunda i klimat från det mer kända Rias Baixas. DO Monterrei kom till 1992 men här har det odlats vindruvor i över 300 år. José Luis Mateo startade Quinta da Muradella 1991 vilket framstår mer som ett garageprojekt om att kartlägga en region än en klassisk bodega.
Läs merHär är vårt aktuella beställningsortiment för privatkunder hos Systembolaget: