Var: Café Nizza, Åsögatan 171När: Onsdag 6e juni, 13.00-17.00Vad: Orsi Mortadella Party möter Sveriges National dag
På måndag den 16/4 öppnar vi ett axplock av de viner vi själva gillar att dricka just nu. Jobbar du med vin? Kom förbi någon gång mellan 11 - 15.Vad: Provning av vårkompatibla vinerVar: Ragvaldsgatan 18 (i källaren)När: Måndag den 16/4 kl. 11.00 - 15.00
På Söndag den 11 juni gästar Federico Orsi Stockholm och Café Nizza. Förutom att göra fantastiska viner så odlar Federico också grönsaker och håller sig med några grisar av den lokala rasen Mora Romagnola. Dessa stora, svarta och håriga grisar får ströva runt på Orsis marker, käka örter, korn och favabönor. Köttet från bestarna blir sedan, tillsammans med en rejäl skvätt vin, lite DOP betecknad vitlök, salt och peppar till en himmelsk Mortadella. Vi skär den tunt och lägger den på nybakad panini. Allt detta för att fira en av Italiens mest underskattade regioner Emilia-Romagna.Kom och skölj ner några Mortadellamackor med lite bubblande Pignoletto eller sval Barbera från kullarna utanför Bologna.Söndag den 11 juni16.00 tills Mortadellan är slutCafé Nizza, Åsögatan 171
På onsdag den 5 april är Gernot Kollmann från Immich-Batterieberg på besök. Från de branta skiffersluttningarna i Einkirch, Moseldalen, gör Gernot några av Tysklands mest intressanta viner. I ett område där de flesta använder odlad jäst och ståltank sticker Gernot ut med viner som får jäsa spontant, ofta på stora gamla ekliggare.Vi bjuder in alla i restaurangbranchen till en stående sparrislunch på kontoret, Ragvaldsgatan 18, och Gernot visar upp sina viner från 2015.Från 17.00 kan du hitta oss i baren på The Burgundy. Där fortsätter sparristemat och vi korkar upp en bukett med Riesling både ung och gammal.
Två nya producenter landar under oktober på vårt nya lager. Ovan ser ni bröderna Alberto och Giovanni Masini som sedan 1993 gör vin på sin familjegård Cà de Noci. Belägen strax utanför Modena i Reggio Emilia. Som traditionen bjuder gör man här både rött och vitt vin med en andra jäsning på flaskan. Men också vitt vin med skalmaceration och sött vin på torkade druvor. Allt helt utan tillsatser. Nytt är också viner från Federico Orsi i Colli Bolognesi utanför Bologna. Härligt saftiga viner på Pignoletto och Babera. Hösten är räddad!
Måndag den 22a augusti öppnar vi utvalda flaskor, både nytt och gammalt. För att du ska orka med alla provningar bjuder vi på en enkel men stärkande lunch. Ta också chansen att hälsa på Marie Wallin som numera jobbar med oss.Var: Babette, Roslagsgatan 6När: Måndag den 22a augusti 11.00 – 15.00OSA: marie@grandebouteille.se
Gernot är en av de mest lovande unga vinmakarna i Mosel, ja kanske hela Tyskland. Han är ingen nybörjare i dalen - Dr. Loosen, van Volxem och Knebel är några exempel på producenter han jobbat hos. Sedan Gernot tog över på Immich-Batterieberg har man gått tillbaks till att göra torra viner från varje enskild vinmark.
Läs merEn stor nyhet är att vi får hem Antoine Jobards första årgång av röda viner! Antoine har alltid haft visionen att göra röda bourgogner med en tillgänglig känsla och i Côte de Beaune har han hittat små vinmarker att bruka. De är från Beaune, Volnay och Pommard och vad som kännetecknar de alla är, extremt liten produktion, en del stjälkar stannar under vinifieringen och att de sedan vilar i använda fat under ca 12 månader.
Läs merVilla Calicantus är ett av de allra minsta vinerierna i Bardolino. Beläget endast två kilometer öster om Gardasjön brukas åtta hektar vinmark som omgärdas av olivträd och små skogar. På kullarna i området Bardolino Classico producerar Daniele och Chiara Delaini mellan 30-40000 flaskor per år. Paret har jobbat ekologiskt sedan 2011 och från och med 2014 började man använda biodynamiska principer.
Läs merDomaine Hubert Lignier har anor ända tillbaks till slutet av 1800-talet då Jacques Lignier köpte sina första vingårdar i Morey-Saint-Denis. Fyra generationer senare drivs domänen i huvudsak av Laurent, även om Laurents far Hubert, finns med i bakgrunden och bistår med sin erfarenhet. Lignier gör viner som är koncentrerade, djupa och strukturerade om än alltid med en stor elegans.
Läs merPetit-Roy är en så kallad mikro-negociant. Han gör sitt eget vin från de 2,1 hektar han äger och kompletterar produktionen med druvor som köps av vänner. Vinerna görs generellt sett med hela klasar, lätt extraktion och lagring sker endast på gamla fat. Seichii begränsar användandet av svavel till buteljering. Han jobbar ekologiskt och använder sig även av biodynamiska metoder. Han är allergisk mot koppar, så det bekämpningsmedel han använder sig av är bland annat egengjorda mjölk- och örtpreparat.
Läs merVi har fått hem både nya årgångar men också helt nya viner från Muradella i Monterrei som ligger i Spaniens nordvästra hörn, just ovanför portugisiska gränsen. Beläget i Galicien men ändå avsevärt annorlunda i klimat från det mer kända Rias Baixas. DO Monterrei kom till 1992 men här har det odlats vindruvor i över 300 år. José Luis Mateo startade Quinta da Muradella 1991 vilket framstår mer som ett garageprojekt om att kartlägga en region än en klassisk bodega.
Läs merHär är vårt aktuella beställningsortiment för privatkunder hos Systembolaget: